Volgers

zondag 1 oktober 2017

Huidskleur

'Welke kleur wilt u? Vleeskleur?’

Ik sta in een pashokje. De verkoopster vraagt welke kleur van bh en onderbroek ik wil. Ik krijg de rillingen van het woord 'vleeskleur'.

Er bestaan soms meerdere woorden om hetzelfde te zeggen. Neem nou het woord 'huidskleur'. Huidskleur klinkt toch zoveel vriendelijker en smaakvoller dan vleeskleur.

Nu ik er over nadenk, is huidskleur eigenlijk een nietszeggend woord. We hebben allemaal een andere kleur huid. De een is wat bleker, bruiner, geler of meer roze dan de ander. Als ik de betekenis opzoek van het woord 'huidskleur' vind ik het volgende. 'Met huidskleur wordt doorgaans op de kleur van de menselijke huid gedoeld. De huidskleur van de mens kan variëren van bijna zwart tot vrijwel kleurloos. In het algemeen hebben mensen met voorouders uit zonnige landstreken een donkerdere huid dan mensen met voorouders uit landstreken met minder zon. Door de menging van mensen met een uiteenlopende huidskleur, kan op allerlei plaatsen in de wereld een grote variatie aan huidskleuren worden aangetroffen.' Dus mag ik concluderen dat er een grote variatie aan huidkleurig ondergoed is?

Als ik het woord 'vleeskleur' opzoek, zie ik het woord 'Inkarnaat'. 'Inkarnaat oftewel vleeskleurig, hoogrood, rozerood.' Als voorbeeld wordt gegeven ‘Met gloeiend inkarnate wangen’ of ‘Het inkarnaat der lippen.’ De kleur van de huid is in mijn ogen heel anders dan van rauw vlees.

Ik blijf het een onsmakelijk woord vinden. Ik weet dat het tussen mijn oren zit. Maar ik denk dat ik toch prettiger rondloop in een huidkleurige onderbroek dan in een vleeskleurige. Het wekt toch een bepaald gevoel bij me op.

En wat denk je? Ik kies voor een lila kleurig setje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten