Volgers

vrijdag 20 januari 2017

Verse worst met donkere jus

Hoeveel meel moet er dan bij? Vragend kijk ik mijn moeder aan. Ik vraag hoe zij de ragout maakt. Want ze kan koken als de beste.

Vroeger was ze voor de feestdagen uren bezig met het maken van koude schotel. Kilo’s aardappels werden er geschild en gekookt. Het soepvlees werd in kleine stukjes gesneden. De uitjes, augurken, alles werd met de hand gesneden. Daarna maakte ze de schalen mooi op en deed er een dun laagje mayonaise overheen met paprika poeder. Dan de gevulde eieren erbij met de asperges in ham, de augurken, uitjes en vis. Het was gewoon een kunstwerk. Zo verzorgd en mooi zag het eruit. En wat was het lekker.  
De boter zit in de pan en is aan het smelten. Gewoon een beetje meel, zegt ze. Ik kijk haar lachend aan. Ze lacht terug. Hoe vaak ze dat niet zegt, gewoon een beetje. Ze werkt op haar gevoel en ervaring. Nog niet gesproken over de door haar gebakken verse worst met donkere jus. Ik proef het al bijna nu ik er aan denk. Een doorgewinterde moeder die goed en lekker koken kan. En dan heb ik het alleen nog maar over haar kookkunsten.
Graag schuif ik zo nu en dan aan om 'gewoon een beetje' bij mijn ouders mee te eten. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten